Atom Nieuws nummer 3
../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif
pagina 10
PIC16F84
In-circuit Emulator

status update
door roland leurs

In het vorige nummer van Atom Nieuws kon u lezen dat de ontwikkeling van de In-Circuit Emulator voor de Microchip PIC16F84 al vorderingen maakt. Ook nu kan ik weer een update melden.

Inmiddels zijn alle instructies en features, behalve de watchdog-timer gerelateerde zaken, geïmplementeerd. In software kunnen dus nu ook o.a. indirecte adressering, eeprom lezen/schrijven en interrupts gebruikt worden. Ook voor de I/O zit er enige schot in. De huidige versie gebruikt vijf statuslijnen van de printerpoort als A-poort (altijd input) en de acht datalijnen van de printerpoort als B-poort (altijd output). De instructies TRISA en TRISB hebben derhalve voorlopig geen effect.

Over de I/O gesproken: het schema in het vorige nummer van Atom Nieuws vond ik toch wat te omslachtig. Een nieuw ontwerp heeft slechts drie IC's nodig: een inverter voor opwekking van een clocksignaal en twee PIC's. Door de PIC's met een serieel protocol aan te sturen kunnen deze aangestuurd worden vanuit de printerpoort. De PIC's ontvangen commando's om o.a. TRISA, TRISB, RA0..4 en RB0...7 uit te lezen of aan te sturen. Het voordeel hiervan is dat de emulator op electrisch niveau 100% compatible is met een PIC; het is immers een 16F84. In de afbeelding op de volgende pagina ziet u een eerste gedachtengang op papier van de nieuwe I/O schakeling.

tekpic.gif
Schema PIC in-circuit Emulator,   klik voor een vergroting

Tenslotte heb ik het programma ook al overgezet naar MS-DOS. Dus u kunt nu alleen massaal gaan testen.

../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif