images/home.gif
Atom Revisited DVD               De Atomware CD is aanzienlijk uitgebreid In 2010.   H.v.d.H.

Een historisch overzicht bij de AtomWare CD van 1999 is hier te lezen. Eind 2010 heb ik voor deze CD voor de tweede keer van een update gemaakt die ook nu de technische ontwikkelingen van vandaag de dag weergeven. Het aantal afbeeldingen en handleidingen is aanzienlijk uitgebreid. Een recent interview met een van de ontwerpers van een SD interface is te beluisteren. De omvang van de aanvullingen is zodanig dat een CD te klein is. Ook nu nog is het artikel over de oprichters van Acorn het lezen waard.

Atom Nieuws

20 jaar Atom Nieuws; dat levert een gigantische hoeveelheid materiaal op. Aan hard- en software is voor een relatief eenvoudige thuiscomputer door een groot aantal mensen bijzonder veel materiaal bedacht, gemaakt en wat meer is gepubliceerd. Dit laatste is uniek op dit gebied. De Federatie Atom Clubs, met zijn regionale structuur en met een levend clubleven, heeft zeker bijgedragen tot dit resultaat. Als je nu in 2010 terugkijkt, met de ogen van nu naar de dingen van toen, dan bewonder je de inventiviteit, creativiteit en het doorzettingsvermogen van al diegenen die hebben bijgedragen aan de Atom. Al met al reden genoeg om zoveel mogelijk te conserveren uit nostalgie; of noem het, zo u wilt, als een soort historisch archief. Als resultaat is hier een samenvatting van veel zaken die met de Atom te maken hebben.
Om de informatie die in 20 jaar Atom Nieuws maximaal toegankelijk te maken is een aantal zoek-mogelijkheden aangeboden.
Zie voor de menu structuur van Atom Revisited: LEGENDA

Software

Aanvankelijk werd de software die bij een nummer van AN hoorde op cassettebandjes verspreid. Later toen de diskdrive in zwang kwamen werden (100 K) 5 inch floppy’s gebruikt. Het zogenaamde olievlekprincipe voor de verspreiding per regio bleek zeer effectief te zijn. Dit onderdeel is aangevuld met een grote hoeveelheid afbeeldingen en handleidingen. De in 2010 toegevoegde GameDatabase maakt zeer veel games toegankelijk voor de PC met de Emulator van W.Ras en de DosBox.

Hardware

De hardware projecten, zoals geheugen uitbreidingen, schakelkaarten, 80 kolom VDU – kaarten, FDC kaarten, MDCR-cassette opslag, systeem uitbreidingen met een tweede processor (Z80) voor CPM en de Atom in PC ISA-kaart, zijn stuk voor stuk van opmerkelijk grote kwaliteit. Bijna alle kaarten die de FAC uitbracht waren dubbelzijdige printplaten met soldeermasker en onderdelen opdruk. Van zoveel mogelijk ontwerpen zijn afbeeldingen verzameld. De beschrijving en software is in de betreffende nummers van AN terug te vinden. Ook dit onderdeel is bijgewerkt met recent beschikbaar gekomen materiaal, waaronder de in 2010 voor dataopslag ontwikkelde SDrom interface. Van de meeste bekende Atom sites is een kopie opgenomen op deze DVD.

Credits
Tot slot dank aan allen die, bewust of onbewust, op een of andere manier in het recente verleden en daarvoor hebben bijgedragen. In de laatste maanden heb ik veel steun en hulp gekregen van Kees van Oss. Zie ook de achtergrond info bij AtomWare I